Revalideren is leren – Inge Vuijk

Het boek waarmee het allemaal begon…
‘Speciaal voor mensen die betrokken zijn bij de revalidatie en die op zoek zijn naar een manieren om iemand met een beperking en zijn familie verder te helpen heb ik het boek ‘Revalideren is leren’ geschreven als inspiratiebron. Als je andere resultaten wilt bereiken zul je iets anders moeten gaan doen dan je tot nu toe deed. Het boek geeft je die handvatten om anders te gaan werken en te gaan leren samen met de ‘revalidant’ en zijn familie.’
Inge Vuijk (auteur)


Het ene moment nog de zelfverzekerde sporter, manager of automonteur, het volgende moment de patiënt in een vreemde zorgomgeving. Het ene moment nog met twee benen in de maatschappij, het volgende moment onderdeel van een zorgsysteem. Wat heeft iemand die geconfronteerd wordt met nieuwe fysieke mogelijkheden van dat zorgsysteem nodig om zijn eigen plek in de maatschappij te blijven innemen? En wat vraagt dit van jou als revalidatieprofessional en van de revalidatiesetting waarin je werkt?

Revalideren is leren geeft een frisse kijk op revalidatie. Het gaat over de kracht van opleiden en daagt je uit om je ‘zorgbril’ te verwisselen voor een ‘leerbril’. De principes die ten grondslag liggen aan de manier waarop mensen leren zijn in dit boek vertaald naar de revalidatie. Deze leerprincipes bieden een nieuw perspectief en concrete handvatten om tijdens het revalideren te focussen op het leerproces van een revalidant. Met als uitkomst een revalidant die geleerd heeft hoe hij op zijn eigen manier en op basis van zijn eigen keuzes kan blijven meedoen in de maatschappij. Daarnaast biedt het boek aanknopingspunten om revalideren op basis van leerprincipes te gaan organiseren en met een kleinere organisatie en minder vierkante meters revalidanten effectiever te laten revalideren.

De ideeën in dit boek bieden een nieuwe richting van denken over revalideren. Door het leerproces van een revalidant centraal te stellen, schetst dit boek het verschil tussen ‘uit handen nemen’ en ‘in handen geven’.

‘In een inspirerend en helder betoog schetst Inge Vuijk fraaie aanknopingspunten voor de broodnodige transitie van de revalidatie in de nabije toekomst. Revalideren is leren is een rijk boek met informatiewaarde voor velen, van patiënt tot professional, beleids-makers en opleiders.’  Prof. Dr. Nico L.U. van Meeteren – Executive Director and Secretary Top Sector Life Sciences & Health (Health-Holland), The Hague | Professor Physical Functioning and Chronicity, Maastricht University| CEO, Topcare, the Netherlands

Nieuwsgierig geworden? 
Bestel het boek dan vandaag nog!


Hieronder zie je een compilatie van inspirerende sprekers waarnaar het boek ‘Revalideren is leren’ verwijst.
Alle sprekers vind je met hun hele verhaal onder Tips uit het boek